Tarinamme

Peltokurki tarjoaa taideoppia pohjoisesta.

Ensikohtaaminen

Kohtasimme ensimmäistä kertaa musiikkikasvatuksen opintojen parissa Oulun Yliopistossa elokuussa 2013, mutta ystävyys meidän välillä kypsyi lopulta hitaasti. Keväällä 2015 käyty bussikeskustelu oli meille käänteentekevä, sillä silloin valotimme toisillemme ensimmäistä kertaa syvällistä puolta itsestämme, joka oli opiskelujen tiimellyksessä jäänyt huomaamatta.

Vuodet tyttöbändi MELAssa ja käänteentekevä kesätyöreissu Posiolle

Yksi iso syy sille, että että me päädyttiin tekemään yhteisiä kappaleita oli kuitenkin metsänistutusreissu Posiolle kesän korvilla 2016. Ennen kesätyöreissua olimme ehtineet soittaa useamman vuoden samassa musiikkikasvatuksen opiskelijoista koostuvassa MELA-nimisessä tyttöbändissä, jossa me kumpikin otettiin lauluntekijyyden ja artistina toimimisen ensiaskeleita. Anna soitti rumpuja ja Emma oli toinen laulaja ja ehdittiin olla samassa bändissä neljä vuotta. MELA julkaisi EP:n verran musiikkia, pari musiikkivideota ja keikkaili paljon vuosien 2014-2018 aikana. Kuitenkin Peltokurjen tarina lähti toden teolla punoutumaan Lapin metsissä, kun istutustöiden lomassa aloimme spontaanisti säveltää kappaleita yhdessä. Parin viikon kesätyörupeaman jälkeen oltiin kirjoitettu meidän ensimmäinen yhteinen biisi ja innostuttiin järjestämään ensimmäisen yhteisen keikan istutusurakan loppukaronkassa.

Metsissä herätelty luovuus jäi päälle ja jatkoimme kappaleaihioiden jakamista toisillemme koko tulevan syksyn 2016

Yhteinen tapa kirjoittaa lauluja muotoutui tuona syksynä. Me sävelletään, sanoitetaan ja sovitetaan kappaleiden aihiot yhdessä ja kirjoitustapa on hyvin symbioottinen. Yleensä laulut syntyvät yhteisten keskustelujen pohjalta ja ollaan kumpikin hyvin pohtivia persoonia, joten kappaleiden lyriikoissa kaikuu syvälliset mietteet. Lauletaan myös meidän kappaleet yhdessä ja stemmalaulusta ja yhteenhioutuneesta laulusaundista on tullut Peltokurjen tavaramerkki.Hengimme musiikkia ja luovia ideoita! Tiiviin opiskeluarjen keskellä hipsimme aina vapaisiin treeniluokkiin työstämään kappaleita. Lähetettiin yhdessä syntyneitä demoja kuunteluun muusikkoystävillemme ja saatiin paljon kannustusta jatkaa.

Jokainen rohkaiseva kehotus ja sana konkreettisesti valoi meihin uskoa ja ruokki sisäistä intoa

Ja palaute onkin ollut kultaakin kalliimpaa matkallamme! Lähtöpiste kun on ollut se, että ei olla uskottu omaan lauluntekijyyteen saatika muusikkouteen oikeastaan yhtään. Matti Manninen, jonka studiolla myöhemmin koko Peltokurjen ensimmäinen albumi äänitettiin, innostui työstämään ensimmäistä Musta koira -sinkkua kanssamme. Samaan aikaan Rahkon Tommi inspiroitui animoimaan tulevalle biisille oman musiikkivideon. Pian biisillä oli joukko muusikoita soittamassa ja kappale alkoi kasvaa meidän piano-laulu -demosta valmiiksi tuotetuksi kappaleeksi. Se on ollut lähtölaukaus sille, että työstimme myös muita aihioita ja aloimme miettiä foorumia musiikillemme. “Missä tätä voisi esittää ja miten? Voiko meidän yhteisistä kappaleista syntyä uusi yhtye? Voidaanko me tehdä levy?” Iso kysymys oli myös duon nimi, olisiko se Kurkipelto vai Peltokurki?

Dolce far niente ja Italian kevät

Yhteinen vaihtokevät Italiassa vuonna 2017 heti luovan syksyn perään antoi meille mahdollisuuden irrottautua arjesta ja pohtia rauhassa tulevaisuutta. Visio yhteisestä yhtyeestä kirkastui. Suomeen palattuamme jatkoimme kappaleiden ja koko Peltokurjen työstämistä.

Peltokurki saatettiin yleisön tietoisuuteen kesällä 2018, kun ensimmäisen sinkku “Musta koira” julkaistiin 24.8.2018

Seuraavana päivänä kappaleen musiikkivideo palkittiin Oulun Musiikkivideofestivaalien kotimaisessa kilpailussa parhaan jälkikäsittelyn palkinnolla. Mukaan meidän matkaan tuli visualisti Essi Kumpuvaara (Issedesign), joka on vastannut Peltokurjen visuaalisesta ilmeestä siitä lähtien. Nykyään työskennellään samoissa tiloissa Oulun keskustassa Vaatelainaamo Mallaamon tiloissa, jonka liiketilan alakerrassa meillä on omat työskentelytilat.

Tiimi kasvaa

Emilia Aarnio (Emilia Originals) teki Peltokurjelle oman nimikkokorun vuonna 2018, jonka ajaton muotoilu puhuttelee vielä tänäkin päivänä. Aktiivinen keikkailu duo- ja trio kokoonpanolla alkoi saman kesänä päättyen loppuunmyytyihin Peltokurki Orchestra -konsertteihin Oulun Valvesalissa, jossa laajennuimme 12-henkiseksi orkesteriksi. Samalla Peltokurjen ydinduon ympärille löytyi ja myöhemmin vakiintui myös bändikokoonpano ja meidän kanssa soittavat: Aleksis Kesti (basso), Eerik Samula (kitara), Elina Korhonen (viulu), Joonas Kinnunen (rummut) ja Jami Alaverronen (koskettimet).

Esikoisalbumin juuret syntyvät

Ensimmäinen julkaisu ja keikat 2018 vuoden aikana vauhdittivat matkamme lentoon ja se jatkui esikoisalbumin työstämiseen. Vuosi 2019 äänitettiin ja tuotettiin omakustanteinen “Peltokurki I” albumi Oulussa tuottaja Matti Mannisen kotistudiolla. Projekti oli kunnianhimoinen ja opettavainen. Mielenkiintoinen kuriositeetti albumin tekoon liittyen on se, että jouset äänitettiin livenä joulukuussa 2018 konserttisalikeikoilla ja muut instrumentit äänitettiin jälkikäteen jousien päälle.

Nousu festarilavoille

Vuodelta 2019 erityisesti Qstockin keikka on jäänyt mieleemme. Samalla viikolla julkaisimme toisen sinkkumme En unohda teitä ja kappaleesta on myöhemmin tehty kuorosovituksia ja se päätyi myös Otavan oppikirjaan. Juho Karjalainen (Kuume Productions) kuvasi heinäkuussa 2019 Ote ei irtoa -minidokumentin, jossa näkyy tunnelmia toisen sinkun julkaisusta ja ensimmäiseen festarikeikkaan valmistautumisesta. Loppuvuodesta 2019 saatettiin vihdoin meidän opinnot loppuun ja kirjoitettiin yhteisellä tsempillä gradut. Vuoden 2020 alussa häämötti esikoisalbumin julkaisu julkaisukiertueineen, mutta korona tuli ja laittoi kaikki suunnitelmamme uusiksi.

Kuuntele Peltokurkea Spotifyssa.

Maailma pysähtyy

Päädyimme koronavuonna 2020 julkaisemaan vielä kolme sinkkua tulevalta albumilta, mutta muuten elimme hiljaiseloa uran rakentamisen suhteen. Olimme Annika Tellon manageroitavana. Maailman pysähtyminen ja koronasulut saivat kuitenkin aikaan sen, että meillä oli aikaa todella kysyä itseltämme, millaista elämää ja arkea haluamme elää. Aloitimme koronavuosina säännöllisen meditoimisen ja itsemme hoitamisen. Ennen koronaa olimme ajaneet itsemme uupumuksen partaalle jo useaan otteeseen ja suorittaminen oli meissä vahvaa. Tauko mahdollisti sen, että kävimme läpi mennyttä ja tulevaa ja kasvatimme uusia siemeniä, joiden pohjalta halusimme lähteä uraamme rakentamaan. Elämämme on muuttunut, kun olemme uskaltaneet karsia, pysähtyä ja opetelleet olemaan läsnä itsellemme. Siitä käsin teemme nyt musiikkia.

Debyyttialbumin julkaisu ja vauhtia uralle Artistivarikosta

Maaliskuussa 2021 julkaisimme esikoisalbumimme vuoden odottamisen jälkeen ja pääsimme syyskuussa 2021 vihdoin juhlimaan julkaisua ison julkaisukonsertin merkeissä Valvesalissa puhaltimien ja jousien täydentämällä kokoonpanolla. Loppuvuodesta aloitimme uuden materiaalin kirjoittamisen tuottaja Aapo-Matti Puhakan kanssa ja haimme ja pääsimme mukaan Rytmi-Instituutin järjestämään Artistivarikkoon.

Yhteinen yritys ja uuden materiaalin luomista

Vuoden 2022 alussa perustimme yhteisen Peltokurki Oy:n ja siirryimme päätoimisiksi luovan alan yrittäjiksi. Korona heijastui keikkoihin vielä kevään 2022 ajan, mutta kesällä pääsimme vihdoin pitkästä aikaa keikkailemaan ympäri Suomea ja soittamaan esikoisalbumimme biisejä yleisölle. Syksyllä työstimme Aapo-Matin kanssa Peltokurjen uutta materiaalia. Koko vuoden kestänyt Artistivarikko vauhditti uraamme, sillä saimme sieltä paljon uutta tietoa ja kontakteja ja arvokasta peilauspintaa uusien biisien tuotantoprosessille.

Levytyssopimus

Keväällä 2023 pitkään unelmoimamme asia tapahtui, nimittäin kirjoitettiin meidän ensimmäinen levytyssopimus Northern Flame Musicin kanssa. Ensimmäisen levyn julkaisun jälkeen uskalsimme isommin haaveilla siitä, että löydettäisiin ympärillemme lisää tiimiä ja oikealta tuntuva levy-yhtiö jatkamaan rakennustyötä ja maailman valloitusta meidän kanssa. Elämä pääsi yllättämään ja eteemme tupsahti Northern Flame Music, jonka kanssa ajatukset ja arvomaailma resonoi heti. Nyt olemme uuden alun edessä julkaisemassa uutta musiikkia levy-yhtiön kanssa. Tulevaa kohti suuntaamme sydämet auki ja suuresti unelmoiden.

Wikitia-sivusto